Temming/Tale

No Slides Entered.

Forfatter: NUK

Det å temme en undulat er vanligvis både enkelt å givende. Det beste er om det bare er en person som i begynnelsen forsøker å temme fuglen. Denne personen bør være alene med fuglen for å unngå at den blir forvirret, noe som igjen fører til stress hos fuglen. Begynn med å plassere hånden inn i buret uten å forsøke å røre fuglen. Snakk til den med en rolig stemme, og unngå å skremme den. Når en har gjort dette tilstrekkelig mange ganger vil fuglen tillate at hånden stikkes inn i buret uten redsel. Etterhvert vil en være i stand til å bevege hånden helt bort til fuglen. Når en har nådd dette stadiet kan en forsiktig trykke pekefingeren mot fuglens nedre brystparti samtidig som en sier "opp". Fuglen vil mest sannsynlig gå opp på fingeren. Ikke forsøk å ta fuglen ut av buret før den går opp på fingeren på kommando. Før du tar fuglen ut av buret er det noen forsiktighetsregler man bør følge :

  • Vær sikker på at alle dører og vinduer er lukket
  • Dekk til speil og vinduer for å unngå at fuglen flyr inn i dem.
  • Unngå å ha friskluftsvifter i gang
  • Unngå åpen flamme (peis, stearinlys osv.)
  • La hunden eller katten være et annet sted

Vær tålmodig, ta ett skritt om gangen!

Vær forberedt på at fuglen kan bli redd når du tar den ut av buret de første gangene. Den vil sannsynligvis fly til et høytliggende område i rommet og sette seg der. Gå aldri på jakt eller grip etter den. Gi den litt tid til å roe seg ned, og forsøk så å få den opp på fingeren igjen hvis du kan nå den. Hvis du ikke kan nå den vil den sannsynligvis søke tilbake til buret etter en stund.

Mange papegøyesorter har mulighet for å ape etter den menneskelige tale, og undulaten er en av de beste "snakkerne". Unge fugler er lettere å få til å snakke enn eldre. Start med enkle ord, f.eks. fuglens navn, og repetér dette hver gang du går forbi buret. Det er effektivt å gi fuglen en "skoletime" hvor du sitter med den på pekefingeren og gjentar uttrykket du vil lære den, igjen og igjen, i ca ti minutter. Ikke lær fuglen nye ting før den behersker det første fullkomment.

De fleste undulater lærer seg lett opp til 20 ord, men den kjente rekorden er en fugl som kunne snakke 1000 ord! Kanskje målet må bli å slå denne rekorden ?

LYKKE TIL!


Related Projects